26. maj 2015.
Baš voćna torta
Sastojci za tortu:
6 velikih jaja – sobna temperatura
1 šolja šećera
1šolja višenamenskog brašna
Sastojci za glazuru:
1 šolja umućene slatke pavlake
250 g krem sira
3/4 šolje šećera
Garnirung/Fil:
3-4 Kivija
0,5 kg Jagoda
1 1/2 šolja Borovnica
1 šolja malina
Priprema
- Namažite maslacem dno okruglog pleha (prečnik 22-23 cm) i prekrijte papirom za pečenje
- Zagrejte rernu na 180 stepeni
- Izmiksujte jaja i šolju šećera dok smesa ne postane penasta. U to sipajte šolju brašna i promešajte sve zajedno, ručno, dok se sve dobro ne sjedini. Nemojte da preterate u mešanju jer vam se testo neće podići.
- Sipajte testo u pleh pripremljen za pečenje.
- Na nižoj temperaturi, 180 stepeni, pecite testo 22-25 minuta dok blago ne “pobraoni”. Izvadite ga i sačekajte da se potpuno ohladi.
GLAZURA:
1. Umutite krem sir i šećer dok smesa ne postane glatka
2. Dodajte 1 šolju slatke pavlake i mikusjte sve zajedno oko tri minuta dok smesa ne postane vazdušasta.
Formiranje torte:
- Isecite najpre na tanke kolutove / polukrugove kivi i jagode.
- Kada se potpuno ohladilo, testo presecite na četiri dela praveći tako četiri korice koje ćete nadevati na sledeći način: premažite tanak sloj glazure po pečenoj korici a zatim ređajte po njoj kivi i jagode.
- Kada završite ređanje voća i slojeva korica ostatatkom glazure premažite celu tortu- po vrhu i bočno.
- Ukrasite je celim komadima jagoda, malina, borovnice, sečenim kivijem , dajte mašti oduška. Uživajte…