Blog
24. jul 2015.
Osvežavajuć cheesecake od limete

Korica:

2 šolje mlevenog keksa po vašem izboru
1/4 šolje smeđeg šećera
1/2 kašičice cimeta (opciono)
Prstohvat soli
8 kašika rastopljenog maslaca

 

Čizkejk:

200 g krem sira – sobna temperatura
3/4 šolje šećera
1 šolja kisele pavlake
3 jaja
2 kašike brašna
3 kašike soka od limete
Rendana kora dve limete
1/2 kašičice ekstrata vanile
Šlag za garniranje

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Prekrijte dno okruglog pleha prečnika 22 cm sa dva sloja aluminijumske folije. Kuriozitet pripeme ove poslastice je taj što se peče uz pomoć vode. Zapravo, okrugli pleh sa čizkejkom se postavlja u jedan veći pleh napunjen vodom koja doseže do linije testa za čizkejk.
Pomešajte mleveni keks, smeđi šećer, cimet i so zajedno u većoj činiji. Dodajte otopljen maslac i sve zajedno promešajte viljuškom.
Rasporedite ovu smesu pritiskajući je po dnu pleha a ivice izdignite do visine od oko 2,5 cm.
Pripremite čizkejk: Umutite krem sir mikserom dok smesa ne postane glatka. U tu smesu umešajte jedno po jedno jaje dok se ne sjedine. Dodajte brešno, sok limete, rendanu koru limete i ekstrat vanile. Smesu sipajte preko korice u plehu.
Okrugli kalup sa čizkejkom postavite u veliki pleh za pečenje. Pleh pažljivo napunite ključalom vodom dok ne dosegne visinu smese čizkejka. 
Pecite ga  50-60 minuta, dok čizkejk ne postane u sredini želatinast  a ivica pečena. Isključite rernu i ostavite kolač unutra narednih sat vremena do potpunog hlađenja. Stavite ga u frižider da prenoći. Prilikom serviranja premažite čizkejk umućenim šlagom ili slatkom pavlakom. 

Poštovani korisniče, naš sajt koristi kolačiće (cookies) u cilju pobošljanja korisničkog iskustva. Kolačiće upotrebljavamo i kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali saobraćaj. Podatke o tvojoj upotrebi naše web-lokacije delimo s partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinovati s drugim podacima koje si im pružio ili koje su prikupili dok si upotrebljavao njihove usluge. Ukoliko nastaviš da pregledaš i koristiš našu Internet prodavnicu slažeš se sa upotrebom kolačića i politikom privatnosti.