Sastojci:
114 g maslaca (otopljen)
1 veliko jaje
128 g smeđeg šećera
255 g pirea od bundeve * (pročitajte uputstvo za pripremu)
1 kašika ekstrata vanile
2 kašike mešavine začina po želji (cimet, mleveni karanfilić, đumbir, muskatni oraščić)
160g višenamenskog brašna
3 kašike kristal šećera za posipanje
2 kašičice cimeta za posipanje
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Postavite aluminijumsku foliju u dno pleha dimenzija 20x20 cm.
- Otopite maslac.
- Sačekajte malo pre nego što dodate u maslac jaj, smeđ šećer, pire od bundeve, ekstrat vanile, začine i sve promešajte dok smesa ne postane glatka.
- Dodajte brašno i mesite dok se sve lepo ne sjedini.
- Testo koje ste umesili sipajte u pripremljen pleh ravnajući ga špatulom.
- U manjoj činiji pomešajte kristal šećer i cimet.
- Koristeći kašičicu, jednako pospite ovom mešavinom površinu kolača pre stavljanja u rernu. Možda će vam količina delovati previše ali prilikom pečenja dostaod toga kolač upije.
8. Pecite kolač 25 - 27 minuta ili jednostavno proverite čačkalicom kada je definitivno pečen. Nakon pečenja pustite da se kolač ohladi makar 30 minuta pre serviranja.
* Priprema “home made” pirea od bundeve:
- Bundevu iseći na kriške, staviti na papir za pečenje i staviti u rernu na 200 stepeni, 20 minuta, odnosno dok ne postane mekana.
- Kada je pečena bundevu ohladiti, oguliti i napraviti pire (tako pripremljen pire od bundeve u frižideru može stajati 10-ak dana, može se zamrznuti, a može se i odmah koristiti za pripremu .