Blog
02. februar 2015.
Torta sa belom čokoladom i brusnicama

Torta sa belom čokoladom i brusnicama

 

Sastojci

1 šolja svežih ili zamrznutih brusnica
2 kašike kristal šećera
1/2 šolje vode
3/4 šolje punomasnog mleka
6 velikih jaja
2  kašičice ekstrata vanile
2-1/4 šolje brašna
1-3/4 šolja kristal šećera
4  kašičice praška za pecivo
1  kašičica morske soli
170 g maslaca,omekšalog na 12 delova isečenog

Priprema

1. Stavite brusnicu, šećer i vodu u šerpu sa drškom. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne postanu kašasti, oko 5 minuta.. Sipajte mešavinu kroz fino sito gnječeći i same brusnice dok se ne iscedi sadržaj. Ostatak bacite. Ostavite smesu da se ohladi 10 minuta.

 2. Pomešajte pire od brusnice koji ste napravili, mleko, belanca i vanilu. Sklonite sa strane.

3. Postavite žicu u rerni na sredinu rerne i zagrejte je na 180 stepeni. Postavite papir za pecenje do ivica pleha, podmazite ga i ovlas pospite brasnom.

4. U dubljoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Miksujte polako dok se ne sjedine. Dodajte maslac, jedno po jedno parče otprilike 1 minut. Dodajte polovinu prethodno pripremljene mlečne mešavine i ubrzajte miksovanje dok smesa ne postane penasta. Opet smanjite brzinu mućenja i dodajte ostatak mlečne mešavine. Mutite još 30 sekundi. Na kraju testo koje ste dobili dovršite ručnim mešenjem.

5. Podelite testo na3 jednaka dela od kojih ćete ispeći u tri navrata korice. Pecite ih oko  20-25 minuta. Nakon pečenja, svaki sloj ohladite prvo 10 minuta u plehu a zatim 2 sata do potpunog hlađenja.

Glazura

Sastojci

350 g iseckane bele čokolade
230 g neslanog maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
340 g krem sira
2 kašike meda
 

Priprema

1. Ratopite čokoladu na pari iznad posude sa ključalom vodom dok ne dobijete glatku masu. Sklonite sa vatre i pustite da se ohladi oko 20 minuta.

2. U činiji izmiksujte maslac, krem sir dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte rastopljenu čokoladu i med , miksujte dok se sve dobro ne sjedini.

Formiranje

1. Isecite svaku koricu na pola po horizontali. Postavite jednu koricu torte na stalak ili posudu za serviranje, Cut each cake in half horizontally. Place one cake layer on the bottom of cake stand or serving platter, premažite izdašnim slojem pirea od brusnice  i postavite preko sledeću koricu. Tu koricu premažite debljim slojem glazure od bele čokolade i meda.

2. Glazurom premažite celu tortu .  Dekorišite je brusnicama, rendanom belom čokoladom i hrskavim žitarcama. Tortu pre serviranja stavite u frižider oko 30 minuta. Servirajte ukoliko želite uz preostali pire od brusnica.

Poštovani korisniče, naš sajt koristi kolačiće (cookies) u cilju pobošljanja korisničkog iskustva. Kolačiće upotrebljavamo i kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali saobraćaj. Podatke o tvojoj upotrebi naše web-lokacije delimo s partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinovati s drugim podacima koje si im pružio ili koje su prikupili dok si upotrebljavao njihove usluge. Ukoliko nastaviš da pregledaš i koristiš našu Internet prodavnicu slažeš se sa upotrebom kolačića i politikom privatnosti.