Blog
17. april 2015.
Čizkejk sa jagodama

SASTOJCI

Čizkejk fil i krem šlag

  • 1/2 šolje kristal šećera
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 1 kg svežih jagoda
  • 1 1/2 šolja slatke pavlake
  • 3/4 šolje šećera u prahu
  • 1 3/4 kašičice ekstrata vanile
  • 700 g krem sira

Sos od jagoda

  • 1 kašika vode
  • 7-9 većih jagoda
  • 1/4 šolje kristal šećera
  • 3/4 kašičice gustina

Biskvitno testo

  • 5 kašika neslanog maslaca
  • 1 3/4 šolje višenamenskog brašna
  • 1/4 šolje kristal šećera
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3/4 šolje i 2 kašike slatke pavlake
  • Prstohvat soli

Biskvitno testo – priprema:

  • Zagrejte rernu na 180 stepeni. Postavite papir za pečenje u okrugli pleh prečnika 23 cm.
  • Pomešajte u činiji brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  • Dodajte maslac u ovu meševinu i izmiksujte sve zajedno.
  • Polako dodajte slatku pavlaku ovoj smesi.
  • Mesite testo na ravnoj nelepljivoj površini dok ne postane glatko.
  • Rasporedite testo, pritiskajući ga, ravnomerno po dnu okruglog pleha za pečenje. Pecite testo oko 20 minuta dok krajevi ne postanu zlatno žuti.
  • Nakon pečenja izvadite testo da se ohladi.

Priprema čizkejk fila i šlaga za toping:

  • U metalnoj dubokoj činiji umutite slatku pavlaku.
  • Kada pavlaka počne da se zgušnjava, dodajte 1/2 šolje šećera u prahu i 1/2 kašičice ekstrata od vanile.
  • Nakon što umućena smesa dobije neophodnu čvrstinu, odložite je u stranu.
  • U posebnu činiju stavite krem sir i mutite dok ne postane gladak.
  • Dodajte 1 kašičicu ekstrata od vanile, šećer i mutite dok se smesa potpuno ne sjedini. U tu smesu umešajte slatku pavlaku koju ste prethodno mutili. Sklonite u stranu.

Preliv od jagoda:

  • Dodajte vodu u prethodno izpasirane jagode.
  • Pomešajte šećer i gustin u šerpi sa drškom i dodajte pire od jagoda.
  • Kuvajte na umerenoj toploti, konstantno mešajući smesu da ne zagori sve dok se ne zgusne.
  • Pustite da se kuva oko 1 minuta a onda sklonite.
  • Smesa treba da se potpuno ohladi do momenta kombinovanja svih sastojaka u čizkejk.

Priprema:

  • Operite i osušite jagode.
  • Isecite na tanke listove 6 jagoda radi bočnog ukrašavanja kolača.
  • Isecite vrhove 18-20 komada malih i jagoda srednje veličine
  • Postavite u isti pleh u kom ste pekli biskvitno testo papir za pečenje tako da izlazi iz pleha 3 cm.
  • Postavite u dno pleha biskvitno testo.
  • Bočno poređajte isečene listiće jagoda. Dodajte potom oko pola šolje čizkejk fila preko testa u tankom sloju popunjavajući sve praznine.  .
  • Gusto ređajte po filu jagode sa isečenim vrhom okrenute na dole. Ostavite malo prostora između da bi ga popunio preostali čizkejk fil.
  • Premažite ravnomerno preko jagoda preostali fil.
  • Nanesite po povšini šlag krem.
  • Prekrijte svoj čizkejk i ostavite ga da se hladi u frižideru 4-5 sati.
  • Kada se stegne, izvadite ga iz  pleha i po vrhu poređajte preostale jagode po želji isečene na četvrtine.
  • Poprskajte jagode pripremljenim sosom a potom servirajte i uživajte u kremastom, osvežavajućem čizkejku bogatom svežim jagodama.

 

Poštovani korisniče, naš sajt koristi kolačiće (cookies) u cilju pobošljanja korisničkog iskustva. Kolačiće upotrebljavamo i kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali saobraćaj. Podatke o tvojoj upotrebi naše web-lokacije delimo s partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinovati s drugim podacima koje si im pružio ili koje su prikupili dok si upotrebljavao njihove usluge. Ukoliko nastaviš da pregledaš i koristiš našu Internet prodavnicu slažeš se sa upotrebom kolačića i politikom privatnosti.