17. april 2015.
Čizkejk sa jagodama
Čizkejk fil i krem šlag
- 1/2 šolje kristal šećera
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 1 kg svežih jagoda
- 1 1/2 šolja slatke pavlake
- 3/4 šolje šećera u prahu
- 1 3/4 kašičice ekstrata vanile
- 700 g krem sira
Sos od jagoda
- 1 kašika vode
- 7-9 većih jagoda
- 1/4 šolje kristal šećera
- 3/4 kašičice gustina
Biskvitno testo
- 5 kašika neslanog maslaca
- 1 3/4 šolje višenamenskog brašna
- 1/4 šolje kristal šećera
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3/4 šolje i 2 kašike slatke pavlake
- Prstohvat soli
Biskvitno testo – priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Postavite papir za pečenje u okrugli pleh prečnika 23 cm.
- Pomešajte u činiji brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- Dodajte maslac u ovu meševinu i izmiksujte sve zajedno.
- Polako dodajte slatku pavlaku ovoj smesi.
- Mesite testo na ravnoj nelepljivoj površini dok ne postane glatko.
- Rasporedite testo, pritiskajući ga, ravnomerno po dnu okruglog pleha za pečenje. Pecite testo oko 20 minuta dok krajevi ne postanu zlatno žuti.
- Nakon pečenja izvadite testo da se ohladi.
Priprema čizkejk fila i šlaga za toping:
- U metalnoj dubokoj činiji umutite slatku pavlaku.
- Kada pavlaka počne da se zgušnjava, dodajte 1/2 šolje šećera u prahu i 1/2 kašičice ekstrata od vanile.
- Nakon što umućena smesa dobije neophodnu čvrstinu, odložite je u stranu.
- U posebnu činiju stavite krem sir i mutite dok ne postane gladak.
- Dodajte 1 kašičicu ekstrata od vanile, šećer i mutite dok se smesa potpuno ne sjedini. U tu smesu umešajte slatku pavlaku koju ste prethodno mutili. Sklonite u stranu.
Preliv od jagoda:
- Dodajte vodu u prethodno izpasirane jagode.
- Pomešajte šećer i gustin u šerpi sa drškom i dodajte pire od jagoda.
- Kuvajte na umerenoj toploti, konstantno mešajući smesu da ne zagori sve dok se ne zgusne.
- Pustite da se kuva oko 1 minuta a onda sklonite.
- Smesa treba da se potpuno ohladi do momenta kombinovanja svih sastojaka u čizkejk.
Priprema:
- Operite i osušite jagode.
- Isecite na tanke listove 6 jagoda radi bočnog ukrašavanja kolača.
- Isecite vrhove 18-20 komada malih i jagoda srednje veličine
- Postavite u isti pleh u kom ste pekli biskvitno testo papir za pečenje tako da izlazi iz pleha 3 cm.
- Postavite u dno pleha biskvitno testo.
- Bočno poređajte isečene listiće jagoda. Dodajte potom oko pola šolje čizkejk fila preko testa u tankom sloju popunjavajući sve praznine. .
- Gusto ređajte po filu jagode sa isečenim vrhom okrenute na dole. Ostavite malo prostora između da bi ga popunio preostali čizkejk fil.
- Premažite ravnomerno preko jagoda preostali fil.
- Nanesite po povšini šlag krem.
- Prekrijte svoj čizkejk i ostavite ga da se hladi u frižideru 4-5 sati.
- Kada se stegne, izvadite ga iz pleha i po vrhu poređajte preostale jagode po želji isečene na četvrtine.
- Poprskajte jagode pripremljenim sosom a potom servirajte i uživajte u kremastom, osvežavajućem čizkejku bogatom svežim jagodama.