Blog
10. septembar 2018.
Najlakši recept za čokoladnu rođendansku tortu

Ovaj recept za čokoladnu tortu olakšaće vam posao kad vam je potrebna brzinska poslastica, ali se zbog svog sjajnog ukusa vrlo često pravi i za rođendane i druge posebne prilike.  

Prema originalnom receptu, kore za tortu su pravljene u okruglom plehu prečnika 20 cm. 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite pleh maslacem, potom stavite pek papir i pospite malo brašna preko, kako se kora ne bi zalepila. 

Pomešajte sve sastojke mikserom ili ih stavite u blender. Mutite sve dok smesa ne postane glatka. Ukoliko je potrebno, dodajte kašiku ili dve vode. 

Dobijenu smesu podelite na dva dela (za dve kore). Sipajte testo u podmazan pleh obložen papirom za pečenje i pecite 30-35 minuta, dok odozgo ne dobije zlatnu boju. Isključiti rernu i koru ostaviti još 5 minuta unutra. Na isti način ispeči i drugu koru. 

Pripremite fil: Mikserom ili u blenderu sjediniti omekšani maslac, šećer u prahu i rastopljenu crnu čokoladu. Dobijenim filom premazati prvu koru, staviti preko drugu, potom i nju premazati ostatkom fila. Po želji ukrasiti pečenim lešnicima ili kolutovima banane. 

Savet: Ako vam se desi da zaboravite da na vreme izvadite maslac iz frižidera kako bi na sobnoj temperaturi omekšao, nije važno - postoji trik da ga za čas omekšate! Jednostavno, napunite staklenu čašu vrelom vodom, i ostavite na trenutak sa strane. Za to vreme isecite komad maslaca, onoliko koliko vam je potrebno, stavite na tacnu, prospite vodu iz čaše i tom čašom poklopite maslac. Ubrzo će početi da omekšava. Inače, prilikom spremanja torti ili drugih poslastica vrlo je teško umutiti margarin ili puter tek izvađen iz frižidera, zato je bitno omekšati ih pre mućenja.  

Poštovani korisniče, naš sajt koristi kolačiće (cookies) u cilju pobošljanja korisničkog iskustva. Kolačiće upotrebljavamo i kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili funkcije društvenih mreža i analizirali saobraćaj. Podatke o tvojoj upotrebi naše web-lokacije delimo s partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinovati s drugim podacima koje si im pružio ili koje su prikupili dok si upotrebljavao njihove usluge. Ukoliko nastaviš da pregledaš i koristiš našu Internet prodavnicu slažeš se sa upotrebom kolačića i politikom privatnosti.