
Sastojci:
- 60 g maslaca
- 200 g crne čokolade za kuvanje
- 100 g kristal šećera
- 2 kašičice ekstrata vanile
- 2 jaja
- 200 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g prah šećera i kristal šećera za “valjanje” kuglica
Priprema
Naseckajte čokoladu dodajte malo ulja i otopite je na tihoj vatri i stavite sa strane da se malo ohladi.
Pomešajte zajedno brašno, so i prašak za pecivo u zasebnoj posudi.
Maslac, omekšan na sobnoj temperaturi, umutite mikserom zajedno sa šećerom i ekstratom vanile. Dodajte rastopljenu čokoladu u tu smesu i dobro sve izmiksujte. Dodajte pažljivo jedno po jedno jaje i mutite tek toliko da se jaja i smesa povežu. Najbolje je to učiniti ručno, varjačom.
Dodajte brašno u smesu i opet sve dobro umutite a potom pokrijte i ostavite u frižideru bar tri sata da odstoji .
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Uz pomoć kašike vadite testo i formirajte dlanovima kuglice težine oko 10 g
U posebnu činiju sipajte kristal šećer a u drugu prah šećer. Najpre kuglicu uvaljajte u kristal šećer a potom u prah da bi na taj način sprečili da se prah šećer na kuglici navlaži od testa a i time ćete postići crno-beli efekat na kolačićima prilikom pečenja.
Kuglice stavljajte malo razmaknute na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrejanoj pećnici 8-10 minuta. Kolačići trebaju biti mekani kada ih izvadite. Vodite računa da ih ne prepečete jer postaju tako tvrdi i suvi.
Ohladite ih i uživajte!