Novogodišnja trpeza 2026: Ideje, saveti i najlepše torte za Novu godinu
Kraj godine uvek dođe sa istim malim ritualima: prvo se upale lampice „čisto da vidimo kako svetle“, deca počnu da prebrojavaju dane do raspusta, a odrasli prave planove – gde ćemo, ko dolazi, šta spremamo. U kuhinji se polako dogovaraju poslednje sitnice – ko sprema rusku salatu, ko pečenje, da li će biti sarme ili nešto potpuno novo ove godine.
I koliko god da se plan promeni u hodu, jedno skoro nikad ne izostaje – novogodišnja torta. Ona je mala slatka nagrada na kraju godine. Posle ručka, posle nazdravljanja, posle ponoći… tu je da zaokruži sve ono lepo što želimo da pamtimo.
Za Novu godinu 2026. pažljivo smo pripremili četiri novogodišnje torte: Nugat, Čoko malina, Pistać malina i Gabon. Svaka od njih je osmišljena tako da ima „svoj karakter“ i da se lepo uklopi u različite tipove dočeka.

Dve veličine torte – kako da znate koja je za vas
Sve torte iz novogodišnje kolekcije dolaze u manjoj i srednjoj veličini. U praksi, to otprilike znači:
- manja torta – za 4–6 osoba
- srednja torta – za otprilike 8–12 ljudi
Ako vam treba „brz proračun“, računajte oko 120 g torte po osobi, odnosno jedno lepo parče, i dodajte još koji komad „za svaki slučaj“ – uvek se nađe neko ko tiho traži: „Može li još malo?“
Kada okvirno znate veličinu, onda dolazimo do lepšeg dela – izbora ukusa.
Nugat torta – novogodišnji zagrljaj za ljubitelje lešnika
Nugat torta je kao stvorena za one koji vole da se desert topi u ustima, ali da ima i poneki hrskavi zalogaj.
Zamišljajte slojeve nežnog krema od mleka, putera i vanile, kroz koje se provlače pečeni lešnici i sitni komadići čokoladnog „bloka“. Nije preterano slatka, ali je puna – onaj tip ukusa koji podseća na „velike“ torte sa porodičnih slava, samo u lepše ispeglanoj, novogodišnjoj verziji.
Nugat birate kada:
- u kući imate ozbiljne fanove lešnika i mlečno–čokoladnih krema
- želite tortu koja će prijati i starijima i mlađima
- volite da uz kafu ili topli napitak posle ponoći imate jedan pravi kremast zalogaj

Čoko malina – kada želite čokoladnu tortu, ali sa malo svežine
Čoko malina torta je prava novogodišnja kombinacija – izgleda svečano, miriše na čokoladu, a u ukusu se pojavi ona mala voćna iskra koja sve učini lakšim.
U filu dominira tamna čokolada finog kvaliteta, a kroz nju se provlače maline – dovoljno da osveže svako parče, ali da i dalje osećate da jedete ozbiljnu čokoladnu tortu. Neko će prvo primetiti dubinu čokolade, neko će prvo osetiti voće – i to je ono što je čini zanimljivom.
Čoko malina je idealna ako:
- mate bogat, jači slani deo trpeze i želite desert koji može ravnopravno da mu „parira“
- volite kombinaciju intenzivne čokolade i sveže maline

Pistać malina – praznična torta za istančan ukus
Pistać malina torta nije običan desert – ona je za one koji traže nešto posebno, ali i dalje toplo, domaće.
Kore su svetle, blage, sa komadićima pistaća koji povremeno lagano „zahrskaju“, a između njih je svetao, kremast fil sa malinama koje donose blagu kiselkastu notu. Ukus je vrlo nežan, nimalo napadan, ali ostaje u pamćenju – naročito onima koji vole pistać u slatkim kombinacijama.
Tortu posebno vole:
- oni koji biraju sofisticirane, posebne ukuse
- domaćice koje vole da trpeza izgleda svetlo, uredno, sa akcentom u bojama
- gosti koji vole da probaju nešto drugačije od klasičnih čokoladnih torti

Gabon torta – za one koji veruju da je čokolada odgovor na sve
Gabon torta je čokoladni klasik – ona torta koja će uvek pronaći svoje ljude, bez obzira na priliku i na godišnje doba.
Sastoji se od bogatih čokoladnih kora sa komadićima oraha i punog čokoladnog krema. Nema voćnih iznenađenja, nema dodatnih aroma – sve je podređeno jednom: da svaki zalogaj bude duboko, jasno čokoladan.
Gabon je izbor kada:
- znate da u društvu imate ljubitelje čokolade
- želite tortu koja se sjajno složi sa kasnom kafom, čašom crnog vina ili nekim jačim pićem
- želite siguran klasik koji ne može da „promaši“ ukus gostiju
Kako uklopiti tortu u ostatak novogodišnje trpeze
Ne mora na stolu da bude „sto slatkiša“. Dovoljno je da torta bude glavni desert, a da je prate tek poneki kolač ili minjon – kvalitet uvek pobedi količinu.
Nekoliko praktičnih saveta:
- Ne preterujte sa brojem jela.
Dva do tri dobra slana jela, par salata i jedna ozbiljna torta često prave bolju sliku nego deset različitih vrsta koje niko ne stigne da proba.
- Za veća društva kombinujte minimum dve različite torte.
Na primer: Nugat (ili Gabon) za ljubitelje čokolade + Čoko malina ili Pistać malina za one koji vole voćne ukuse.
- Vredi misliti i na jutro posle dočeka.
Parče torte uz prvu kafu 1. januara često prija više nego ono u ponoć – kao tihi nastavak slavlja samo za vas.
Gde možete poručiti torte za Novu godinu 2026?
Pogledajte celu našu novogodišnju ponudu torti, izaberete ukus koji vam najviše prija, odredite veličinu, pogledate okviran broj parčića i poručite tortu za dan i vreme kada vam najviše odgovara.
Torte se prave u Ivanjici, ručno, od sastojaka koje bi i svaka domaćica poželela u svojoj kuhinji, a dostava je organizovana za Beograd, Ivanjicu i Kraljevo, u jasno definisanim terminima.
Na vama je samo da odlučite šta vam ove godine najviše „zazvoni“ – nežni lešnik i nugat, spoj čokolade i maline, pistać sa voćnom notom ili klasična, duboka čokolada. A kada se torta iseče i prva parčad podele, ostatak je jednostavan: oko stola se okupe vaši najdraži, godina koja prolazi i godina koja dolazi sretnu se u istom zalogaju – i to je onaj trenutak zbog kog sve ovo radimo.
Dečije torte
Svadbene torte
Svečane torte
Torta klasici
Kolači